כולנו מכירים את ההתרגשות אחרי שמתקינים פונט חדש, גוללים, גוללים, חוזרים קצת חזרה למעלה (כי גללנו יותר מדי), ו… מוצאים את הפונט החדש ברשימה.
בתור מעצבים, חשוב שנבין שלא תמיד זה היה ככה. בעבר מי שרכש פונט היה מקבל הביתה ביריונים, שהיו יורדים ממשאית גדולה, פורקים ממנה שידת עץ גדולה ובתוכה מאות חתיכות מתכת קטנטנות, מסודרות יפה יפה לפי גדלים, ועל כל אחת – אות בודדת. ומי יצר את אותן חתיכות מתכת? במאה ה-15, עם מהפכת הדפוס הוקמו ״טָייפ פאונדריס״ Type Foundries – בתי יציקה של אותיות.
והיום? המגירות הכבדות הפכו לשורות בתפריט של תוכנה, את הבריונים שסוחבים החליף האינטרנט, ובתי היציקה הגדולים התחלפו בסטודיו-אים לעיצוב אותיות. אז לפניכם סקירה של כמה ״טייפ פאונדריס״ עבריים עצמאיים, מהם ניתן לרכוש פונטים.
(גילוי נאות – אני עצמי מעורב ב״פונטף״, וכן עובד בשיתוף פעולה עם מעצבים נוספים עליהם אכתוב. הכתבה אינה מתיימרת להיות אובייקטיבית)
מעצבי אותיות עצמאיים
הגילדה (2001)
- מי? שיתוף פעולה בין מיכל סהר ודני מירב (״הטייס״).
- מה? הקטלוג של הגילדה הוא שילוב בין מיכל ודני – מיכל אחראית על הפונטים היותר רציניים בקטלוג (למשל ״בלנדר״, ״סימפלר״, ״מכבי בלוק״), ואילו דני על הקופצניים, השמנמנים והמצחיקים (למשל ארטיק, קרטיב, הטכנאי הצעיר). את הקטלוג משלימים מספר Revivals – גרסאות חדשות לפונטים קלאסיים (למשל ״פרנקריהל הגילדה״, ״ארבל הגילדה״, ו״מרים הגילדה״).
מו? מוכרח לציין את ״גרטה טקסט״ ו״פדרה״, שבעצם יצאו כהרחבה לפונטים לטיניים של Typotheque (של פיטר בילאק). שניהם פונטים שמתאימים לפסקאות של טקסט, ולקריאה רציפה, בהם מיכל הצליחה מצד אחד לשזור את המקוריות הרבה והטאץ׳ המיוחד שלה – ומצד שני לשמור על קונבנציות, פרופורציות ומינונים מדויקים של כל המרכיבים היוצרים פונט שמתאים לפסקאות ארוכות של טקסט.
לאתר הגילדה
עודד עזר (2000)
- מי? עודד עזר, בוגר בצלאל, מעצב אותיות ואמן בעל שם בינלאומי שהציג ב-Moma בניו יורק וב-V&A בלונדון.
- מה? קטלוג הפונטים שהוא עיצב במשך השנים. יש גם פונטים לכותרות (למשל ״סוסיתא״, ״פלסטינה״), גם פונטים לטקסט (למשל ״רץ״) והרבה בין לבין, כולל פרויקטים שנולדו מתוך אקספרימנטים טיפוגרפיים שעודד עשה. למשל ״פרנקריהליה״.
- מו? מוכרח לציין את ״מעודד פשוט״ ואת ״נע״ החביבים עלי ביותר, אולי בשל החיבה שלי לפונטים פשוטים. כמו שאני רואה את זה, המקוריות שם איננה באה לידי ביטוי דווקא באותיות ספציפיות, אלא במראה ובאווירה הכללית.
פונטף (1994)
- מי? את פונטף הקים ינק יונטף בשנת 1994, אחרי שעיצב את הפונט ״אריקה״, בהשראת גיל סנס של אריק גיל.
מה? הקטלוג כולל פונטים שינק עיצב לאורך השנים (״מארגן״, ״אדומה״, ״פודי״) וכן גם פונטים שאני עיצבתי (״אברהם״, ״נובמבר״). בנוסף, הקטלוג כולל את הגרסה הרשמית של הקלאסיקה ״הדסה״ שעיצב הנרי פרידלנדר.
מו? מוכרח לציין את האתר המיוחד שעיצב יותם הדר ותכנת מאיר סדן. הקונספט הוא שכל האתר הוא בעצם פסקה אחת.
לאתר של ינק יונטף
אאא (2010)
- מי? אאא מנוהלת ע״י אברהם קורנפלד, והקטלוג כולל מגוון גופנים, שאת חלקם עיצב קורנפלד, ואת חלקם מעצבים נוספים (למשל ערן בכרך, נדב ברקן, שביט יעקב ועוד). ראוי לציין את היקף האתר, כמות המידע שהוא כולל, היכולת לנסות את הפונטים, הכתבות, וההסברים המפורטים.
- מה? הקטלוג כולל בעיקר פונטים שעיצב קורנפלד (״אלמוני״, ״פלוני״, ״מקומי״), לצד נוספים שעיצבו מעצבים נוספים. למשל ״נוילנד״ של נוי ניימן, ״סטנגה״ של ערך בכרך ו-״שלוק״ של שביט יעקב.
- מו? מוכרח לציין גם את פרויקט ה״פונטימונים״, אשר מדי חודש מוציא פונט קליל במשקל אחד, פרי עיצובם של מעצבים צעירים שעיסוקם העיקרי הוא לאו דווקא עיצוב אותיות.
לאתר של אאא
לאתר הפונטימונים
הפונטייה (1999, 2013)
- מי? את הפונטייה הקים בן נתן, כשהוא היה בן 15, ואת כל הפונטים שהוא יצר הוא נתן בחינם.
- מה? הפונטייה נסגרה זמנית ב-2008 כשבן התחיל ללמוד בבצלאל (הוא שם שלט באתר ״בן נתן ובן לקח״), ונפתחה שוב ב-2013 כקטלוג לא-חינמי עם פונטים רציניים ובוגרים יותר. לכן בקטלוג של בן יש רק פונטים שעיצב מאז. ממש השנה, בראשית 2019 האתר עבר עדכון משמעותי ועוצב מחדש.
- מו? מוכרח לציין את ״ימים ולילות״ שהתחיל כפרויקט הגמר שלו מבצלאל, שכולל איטליק מעולה.
לאתר הפונטייה
חברות בינלאומיות שמציעות פונטים בעברית
בנוסף, ישנן גם חברות בינלאומיות שמייצרות פונטים במגוון שפות, כולל עברית. לעתים זה מסיבות פונקציונליות לגמרי, למשל כדי שמערכת ההפעלה תוכל לתמוך בעברית, ולעתים זה מסיבות אסתטיות ועיצוביות וכן על מנת להרחיב את קהל היעד שלהם.
גוגל
- מי? מאחורי פרויקט Google Fonts עומד צוות קטן יחסית, של כמה אנשים בודדים, אשר פועלים מניו יורק. הם עובדים בשיתופי פעולה עם מגוון מעצבי אותיות מהעולם, כולל ישראלים שכבר הוזכרו בכתבה זו – בן נתן, מיכל סהר, עודד עזר, ינק יונטף ועוד.
- מה? מגוון רחב של פונטים חינמיים לשימוש באינטרנט. הרבה מהפונטים שם נהדרים, וממש לא נופלים ברמתם מפונטים שאינם-חינמיים. רב הפרויקטים זה הרחבות של פונטים פופולאריים בלטינית, והוספה של עברית. מעצבים רבים לקחו חלק בפרויקט, חלקם בעלי ניסיון, חלקם פחות, חלקם דוברי עברית, חלקם פחות. משום כך הרמה לא לגמרי אחידה, אז השתמשו בתבונה.
- מו? מוכרח לציין שזה שיש פונטים חינמיים באיכות הזו עוזר לנו לשפר קצת את המרחב בו אנחנו חיים, ואם למשל חבר רוצה להכין לעצמו כרטיס ביקור, פלאייר או משהו גרפי כדי להתחיל להזיז את העסק – ומתייעץ איתי עם איזה פונט לעבוד – אני בדרך כלל אמליץ לו על אחד מאלה. במיוחד אופן סנס, אסיסטנט או אלף.
טיפוטק
- מי? פיטר בילאק
- מה? Typotheque היא חברה בינלאומית אשר יושבת בהאג, מציעה פונטים במגוון רחב של שפות, ועובדת בשיתופי פעולה עם מעצבים מכל העולם. הפונטים העבריים שלהם נוצרו בשיתופי פעולה עם כמה מעצבים, לאורך מספר שנים, ויצאו לאוויר העולם באוקטובר 2017.
- מו? מוכרח לציין שמגוון הפונטים שיש להם בעברית אינו רק כמות, אלא גם חולש על הרבה קטגוריות שונות. ניתן למצא שם פונטים נהדרים לטקסט (למשל גרטה טקסט או פדרה), פונטים עם טעמי המקרא (פרמיג׳אנו) וסוסי עבודה עם הרבה משקלים ורוחבים (נובמבר).
לפני סיום, ישנן חברות בינלאומיות נוספות אשר עומלות על גרסאות עבריות לפונטים שלהם. ביניהן Lineto השוויצרית וגם CommercialType האמריקאית-בריטית. אז שווה להשאר מעודכנים ולעקוב אחרי התפתחויות. כי צפוים לנו עוד פונטים עבריים רבים בשנים הקרובות! אז הנה קצת עליהן בינתיים:
קומרשיאל טייפ
- מי? כריסטיאן שוורץ ופול בארנס
- מה? Commercial Type היא חברה בינלאומית אשר יושבת בניו יורק, והינה ידועה מאד ובעלת מוניטין מאד טוב בקרב מעצבים ידועים. בשנים האחרונות הם החלו להרחיב את אזורי הפעולה שלה לכיוון המזרח התיכון, והם עובדים על הרחבה של הקטלוג שלהם והוספה של אותיות עבריות וערביות, אז כדאי להשאר איתם בקשר. כי הדברים שהם עושים הם ברמה מאד גבוהה, ועומדים בסטנדרטים הגבוהים ביותר של התעשייה.
- מו? מוכרח לציין את הפונט שהם עשו עבור עיתון הגארדיאן, שהוא אחד מפונטי המותג המפורסמים בעולם. כמו-כן גראפיק ערבית אשר יצא לפני שנה מושך הרבה תשומת לב, ועשוי בצורה מעוררת השראה.
ליין-טו
- מי? קורנל וינדלין וסטפן מיולר
- מה? lineto היא חברה שוויצרית מציריך, שעובדת בשיתופי פעולה עם מעצבים גרפים שוויצרים מובילים. הרבה מהפונטים הסנס-סריפיים הפופולאריים ביותר בשני העשורים האחרונים נוצרו בבית הגידול הזה (למשל Akkurat, Circular ו-Brown). בעיניי הם דוגמה נהדרת לאיך אפשר לשלב פונטים קפדניים, מדוייקים ובסטנדרטים הגבוהים ביותר, ומצד שני לפעמים לעשות דברים יותר הומוריסטיים ומשחקיים. גם הם מבשלים קולקציית פונטים בעברית, שצפויה לצאת לאוויר העולם במהלך 2019.
- מו? מוכרח לציין את האתר עצמו! ש…לא בדיוק נראה כמו אתר פונטים קלאסי, ככל הנראה לא מעט אנשים התעצבנו ממנו, אבל יש בו כל כך הרבה אופי. הוא לא רק פונקציונלי, הוא לא מתחנף והוא מלא בפרטים קטנים שנחמד לגלות.
תעצבו יפה,
דניאל
כתבה מעולה ומחכימה! תודה!
איזה כיף על הפידבק, תודה רעיה!
מאמר מצוין!!!
ורק אני מחכה לאתר חדש של הגילדה ? 🙂
יש גם את איתמר נתן – "ביתאלף":
http://www.beitalef.co.il/
תודה יעקב!
וכמובן לוקאס דה גרוט (חרוט) מלוקאס פונטס. עיצב גם גירסה עברית לקליברי.
https://www.lucasfonts.com/
כתבה מעולה, תודה!