היופי בעיצוב קולאז'ים הוא שאין כללים. זוהי צורת עיצוב משחררת מאוד עם אפשרויות אינסופיות – כל אלמנט שמוסף ליצירה, מייצר את העולם החדש שהולך ונבנה על הדף או המסך.
הקולאז' ממשיך להיות סוג פופולרי ומוכר של עיצוב מודרני שמתפתח כל הזמן, עם טכנולוגיות המתחדשות המאפשרות ביטויים חדשים.
טרנד הקולאז' של 2020 מתאפיין בהרבה ביטחון, עושר הבעה ובעיצוב מופשט יותר ממגמות הקולאז' הקודמות. נראה בו פחות תמונות וינטג' במיקומים מדויקים ויותר גישה ש"הכל אפשרי": חותמות שובבות, תמונות בחיתוכים מופשטים והרבה שימוש במרקמים.
בעולם בו מציאות האקלים והכלכלה מניעים אותנו לתושייה רבה יותר, הקולאז' המודרני עושה שימוש בחומרי הגלם שסביבנו וממחיש באומץ את התרבות המודרנית של ימינו.
במאמר זה, נסקור בקצרה את ההיסטוריה של אמנות הקולאז', וכיצד מגמות הקולאז' החדשות משמשות בעיצוב הגרפי של ימינו.
מהי אמנות קולאז'?
את הקולאז' ניתן לתאר בצורה הפשוטה ביותר כיצירת אמנות המיוצרת על ידי הדבקת תמונות ודפים שונים על רקע כלשהו. אבל עיצוב הקולאז' לא נגמר שם. ישנם סגנונות וביטויים שונים של קולאז'ים, החל מיצירות פשוטות ועד לעיצובים גרפיים ואיורים חדשניים.
הקולאז' חולל מהפכה באמנות המודרנית כחלק מתנועת הקוביזם של המאה העשרים. פיקאסו ובראק הטביעו לראשונה את הביטוי קולאז' מהפועל הצרפתי קולר (coller), שמשמעותו להדביק. מאז, הקולאז' שימש אמנים רבים ותנועות אמנות רבות, כמו סדרת הגזרות האגדית של מאטיס ואסתטת הפאנק הבריטית של ג'ון סאבאג'. והוא לא נעלם – הקולאז' נוכח אי פעם באמנות המורדרנית, והוא ממשיך להיות צורת אמנות חיונית ורלוונטית.
קולאז' נייר
קולאז' נייר, המכונה גם קולאז' אנלוגי, הוא הצורה המקורית של הטכניקה. בין אם אתם חותכים תמונות מתוך ספרים ישנים, או שאתם גוזרים צורות מנייר צבוע כמו אנרי מאטיס, העבודה עם נייר היא צורת האבטיפוס של הקולאז'.
זהו גם סגנון הקולאז' הפופולרי עכשיו. קרעי הנייר לדוגמא, מהווים ניגוד ברור למראה המסודר והמהוקצע המושג באמצעות תוכנות עיצוב. זה מרגיש אותנטי בגלל שאומנות מהסוג הזה מחייבת את היוצר לעבוד עם הידיים, לקרוע פיזית ניירות ולסדר אותם בצורה הרצויה.
מצד שני, קולאז'י הנייר מגבילים את המעצבים בכך שהם יכולים ליצור רק עם החומרי הגלם הנמצאים ברשותם. אבל ההגבלה הזו יכולה גם להניע את היצירתיות, כי היא מאלצת את המעצב למצוא דרכים לא שגרתיות לבטא רעיונות. טכניקות נפוצות כוללות שילוב של שתי תמונות נפרדות ליצירת משהו חדש, כמו שילוב כנפיים עם אוטובוס לביטוי יצירתי של מטוס, או שימוש בצבעים שונים ליצירת אשליה של עומק על משטח שטוח.
קולאז' דיגיטלי
הקולאז' הדיגיטלי הוא יצור שונה לחלוטין מקולאז' הנייר, מכיוון שאין בו חומרים פיזיים – וגם לא את האילוצים המגיעים עם השימוש בהם. בקולאז' דיגיטלי, תמונות ייחודיות נוצרות על ידי שימוש בתוכנות כמו פוטושופ לשינוי המרקמים, הרכבת איורים ותמונות שונות, ועיוות חומר המקור. התוצאה תהיה בדרך כלל חדה ומודרנית יותר מזו שנוצרת בקולאז'י נייר, אבל אין לה את יתרון הטקטיליות, (tactile) תחושת הממשיות של קולאז' נייר.
ליף פודהז'סקי (Leif Podhajsky) הוא אמן בניסויים של קולאז' דיגיטלי, ויוצר עטיפות אלבומים אטמוספריים ופסיכדליים ללהקות רוק ואינדי.
ערבוב חומרים הוא המפתח לכל אמנות הקולאז'
למרות שציינו שלאומנות הקולאז' אין כללים, למעשה יש כלל אחד: תהיו יצירתיים. עיצוב הקולאז' אינו מוגבל לשימוש בדפים ותמונות; רבים מערבים איורים, משיכות מכחול ומרקמים מגוונים לבניית הקולאז'ים שלהם.
עטיפות הספרים של נא קים ( Na Kim) הן שיא בקולאז' הניסיוני המשתמש בטכניקות איור שונות. עבור עיצוב העטיפה לוריאציות האניגמה שלה, היא מפגישה בין תמונות ואיורים בסביבה דיגיטלית ליצירת תמונה חדשה לחלוטין.
ככל שתבינו טוב יותר את אמנות הקולאז', תבחינו עד כמה היא מתפשטת בתרבות הפופ ובחיי היומיום שלנו. כריכת הספר המסקרנת ההיא שראיתם בסוף השבוע שעבר, עיצוב האריזה המדהימה של המשקה שאתם לוגמים, כריכת האלבום הקליידוסקופית שלא יכולתם להפסיק לבהות בה … אמנות הקולאז' נמצאת בכל מקום.
בואו להציץ לכמה מקומות שבהם המגמה צברה תאוצה אצל מעצבים:
קולאז' בעיצוב כריכות ספרים
קולאז' הוא צורת אמנות נהדרת לעיצוב כריכת ספרים, מכיוון שבאמצעותה ניתן להמחיש את התוכן של הספר ולגעת בנושאים שלו. ויש משהו קצת נועז בשימוש בקרעי נייר לעיצוב כריכה של ספר – הרבה קוראים מרגישים שקריעת דפי ספר הינה עוול, ולכן לראות עיצוב שעשוי מנייר קרוע מעורר תגובה כמעט אוטומטית, ובהחלט תופס את העין.
במקום ליצור תמונות חלקות, מגמת קולאז'י הנייר העדכנית רואה מעצבי כריכות ספרים גאים בקרעי הנייר שיצרו ובצללים שהם מטילים על הקומפוזיציות, מה שהופך את הדימויים לבולטים על מדפי חנויות הספרים. יכולות ההבעה והאומנות שמאפשרים קולאז'י הנייר השובבים, הופכים אותו לאידיאלי גם עבור עיצובי עיתונות וכריכות מגזינים.
עיצובי קולאז' בעיתונות
כפי שציינו קודם, קולאז'ים עובדים בצורה מושלמת עבור עיצובי עיתונות, מכיוון שהאלמנטים בשכבות גורמים לתמונות להרגיש כאילו הן קופצות מהדף. תוכלו למצוא איורי קולאז'ים במגזיני אופנה, בעיתונים ובבלוגים.
משטחי צבע בשכבות וגזרות נייר צבעוניות בולטים ומעודדים את הקורא להישאר על הדף וליהנות מהכתבה. ביצירת איורים לעיתונות, פעמים רבות הקולאז' משמש ליצירת תחושה של תנועה המפיחה חיים במאמר.
קולאז' בעיצוב מותג
הטבע האומנותי של הקולאז' משקף לצרכנים שכל מוצר המתהדר בו הוא חלק מתרבות אלטרנטיבית, מחוץ למיינסטרים, ושהוא עוצב במחשבה על קהל לקוחות קטן ובוטיקי. אריזה מעוצבת בסגנון הזה פונה לאנשים שנוטים להשקיע יותר במוצרי איכות, המיוצרים בעבודת יד ובכמויות קטנות.
ישנן המון דרכים בהן מותגים יכולים להשתמש באמנות הקולאז' כדי לתקשר שהמוצרים שלהם אינם מקבילים למתחרים שלהם: דמויות שובבות מנייר, טקסטורות נייר אורגניות, תמונות וינטג', שכבות על גבי שכבות של צבעים ודפוסים שונים והרכבת דימויים מנוגדים ליצירת שילובים מסקרנים.
קולאז' באמנות עטיפות לאלבומי מוזיקה
בשנים האחרונות חלה תחייה אדירה במכירות תקליטי ויניל, כפי שהיה מקובל במאה הקודמת. אחת הסיבות המשמעותיות להתעוררות הזו היא שבעולם התקליטים, עיצוב עטיפת האלבום מוערך כמעט כמו המוסיקה עצמה.
בדומה לכריכות ספרים, עיתונות ומיתוג, אמנות קולאז' היא דרך פופולרית עבור מעצבים לגרום לאלבום לבלוט ולמשוך את הצופים. קולאז' אנלוגי ודיגיטלי כאחד משאילים את עצמם היטב לז'אנרים של מוזיקה אלטרנטיבית, מכיוון שהם יכולים לייצג חזותית את המוזיקה באלבומים אלה.
מאפיין נפוץ בעיצוב קולאז'ים הוא האופי הלא מציאותי ומלא הדמיון שלהם – שימוש באלמנטים מנוגדים של צילום מעניק לאלבום תחושה מעולם אחר; אווירה שאי אפשר לממש או לשים עליה את האצבע.
קבלו מראה ייחודי עם אמנות קולאז'
קולאז' הינו סגנון אומנות משמח, מלא הבעה ומשחרר. שימוש באמנות קולאז' בעיצוב שלכם הינו דרך בטוחה לתקשר לצופים שאתם מציעים משהו ייחודי, שנוצר בתשומת לב ובהשקעה, ולא בייצור המוני.
מאז ראשית המאה העשרים, אמנות הקולאז' ממשיכה להיות סגנון פופולרי של עיצוב עכשוי. למרות שהוא יוצא ונכנס מזרמי המגמות העיצוביות השונות, הקולאז' תמיד יהיה סגנון אמנות מוכר ומוערך.
מדהים. פשוט להרגיש את הטקסטורה בידיים תוך כדי קריאה….
ואו, מדהים.
תודה רבה סקירה מצוינת.
למרות ששיא פריחת הקולאז היתה אי שם בשנות ה70,
היום יותר מתמיד הקולאז' מתאים לרוח הזמן. האקלקטיות בא אנו חיים,
הנגישות והסובלנות לכל חומר היא בסיס מצוין.
נתקלתי ב עיצוב קולאז' ללוח שנה בהשראת הקורונה. מעולה. המעצבת מינה פורנוב- תיהנו- https://migdala.com/%d7%96%d7%9e%d7%9f-%d7%a7%d7%95%d7%a8%d7%95%d7%a0%d7%94/
מאמר השראה במייטבו!
סקריה מצוינת מעניין מאוד!