סקאו-מה?
חיפוש המונח "עיצוב סקאומורפי (skeuomorphic design)" בגוגל או במילון ככל הנראה מהיר יותר מלשבור את השיניים על הנסיון להגותו: סְקֶּאוּ-מוֹר-פִיקְס. המושג קשה להגייה אפילו לדוברי אנגלית.
אז בואו נפשט: עיצובים סקאומורפיים הינם עיצובים המחקים אלמנטים של מוצרים מחיי היום יום שלנו. סקאומורפיזם מיושם כאשר מעצב בוחר בעיצוב ממשק המבוסס על אובייקטים ומושגים מהחיים האמיתיים.
מכירים את צליל התריס שהפלאפון משמיע בזמן צילום תמונה? זוהי דוגמה נהדרת לעיצוב סקאומורפי. הצליל מחקה מצלמה אנלוגית, למרות שהצליל כמובן לא נחוץ לפעולת הצילום. אלה סימני היכר מובהקים של העיצוב הסקאומורפי – הוספת אלמנטים המוכרים למשתמש מהעולם שמחוץ למסך, אך שאינם נחוצים בזכות עצמם. הוספת תכונות ואלמנטים ההופכים מוצרים למזוהים יותר.
אבל למה? אחרי הכל, אם אין צורך ממשי באלמנט עיצובי, הכלל לרוב קובע – אין להכליל אותו בעיצוב!
נכון?
התשובה מעט מורכבת. לכן, נעבור לכמה דוגמאות נהדרות לעיצוב סקאומורפי, נסביר בקצרה את התיאוריה שמאחורי הסקאומורפיזם ומדוע מומלץ להשתמש בו בתהליך העיצוב.
עיצוב סקאומורפי
עיצוב סקאומורפי הוא סגנון עיצוב המדמה את האופן בו משתמשים מתקשרים ומתנסים בעולם הפיזי. השימוש העיצובי באלמנטים הללו מעניק למשתמש תחושת הכרות עם העיצוב, ובכך הופך את השימוש במוצר או בפיצ'ר לנוח יותר ולמפתה יותר. דוגמה טובה מאוד לכך נמצא באייקון המוכר "שמור".
כאשר האייקון "שמור" עוצב לראשונה, המטרה שלו הייתה ליידע את המשתמש שהקובץ שלו נשמר על דיסקט. עכשיו האייקון נראה לנו ארכאי עד כדי גיחוך, ובכל זאת האייקון הפך למזוהה עם הפעולה "שמור". אך למה האייקון עדיין בשימוש? למה לא להחליף אותו בסמל USB, או רק במילה "שמור"?
כי זה נוח ומוכר. המשתמש מכיר בערך הסימבולי של האייקון. זו המהות של העיצוב הסקאומורפי.
אלמנט מפתח נוסף בעיצוב הסקאומורפי הוא השימוש בסכמות צבע ומרקמים המחקים אלמנטים תלת מימדיים. דוגמה נהדרת לכך ניתן למצוא בעיצובים המוקדמים של מערכת ההפעלה של האייפון, IOS.
עיצובים אלה היו נפוצים מאוד בעידן הדיגיטלי המוקדם, כאשר מוצרים כמו טלפונים עם מסך מגע ואייפדים הגיעו לשוק. ממשק המשתמש לא היה מוכר ונדרשה הסתגלות הדרגתית לחוויה החדשה, הסקאומורפיזם סייע במעבר חלק.
עם זאת, ובדומה להרבה דברים הקשורים לעיצוב, הסקאומורפיזם מגיע עם בעיות ושאלות משלו -בניהן השאלה האם הסקאומורפיזם אכן נחוץ גם כיום.
האם העיצוב הסקאומורפי מת?
ככל שהזמן עובר ומשתמשים נעשים יותר ויותר בקיאים בעולם הדיגיטל, העיצוב הסקאומורפי לאט לאט נכחד. השינוי הודגש במיוחד כאשר חברת Apple פרסמה את העדכון לiOS 7 בשנת 2013 עם עיצוב דו מימדי לממשק האייפון.
עיצוב שטוח הוא טרנד עיצוב מינימליסטי, שנפטר מהשיפועים והטקסטורות המעניקים תלת מימדיות לעיצוב. העיצוב החדש מעניק מראה יעיל יותר, עמוס פחות – ויותר ויותר מעצבים מעדיפים אותו על פני העיצוב הסקאומורפי.
חברת Apple היא לא הראשונה; Windows עשתה שימוש בעיצוב השטוח בתחילת 2006 עם Zune. עם זאת, השינוי בממשק המשתמש של האייפון הביאה את שיטת העיצוב השטוח לקדמת הבמה, וגרם לרבים להצהיר באומץ, "הסקאומורפיזם מת!"
האם הוא באמת מת? לא, בהחלט לא.
ומסיבה פשוטה: כל עוד הטכנולוגיה מתקדמת, המשתמש יזדקק לעזרה בהיכרות עם טכנולוגיות חדשות ומתקדמות. אפילו Apple, המומחית לעיצוב השטוח, עושה שימוש בסקאומורפיזם בשעון החכם שלה.
שימו לב לשעון האנלוגי – סקאומורפיזם הטהור. אין הסבר הגיוני לעיצוב אנולוגי של שעון דיגיטלי מלבד רמת ההיכרות והנוחות של המשתמש.
אפילו כאשר מעצבים מיישמים עיצוב שטוח, לעיתים קרובות קיים עדיין אלמנט סקאומורפי. דוגמה טובה לכך היא ממשקי הפלאפון שעדיין כוללים ידית טלפון מיושנת כאייקון לכפתור שיחה.
חמש דוגמאות נהדרות לעיצוב סקאומורפי
דוגמאות אלה נעות בין תוכנות דיגיטליות למוצרים פיזיים, עם כמה דוגמאות מההיסטוריה הרחוקה. כל אחת מציגה את הגמישות והעומק של עולם הסקאומורפיזם, ויכולות להוות מקור השראה ולימוד לשימוש בסגנון גם בעיצובים שלכם.
1. תוכנות ליצירת מוסיקה
ממשקי תוכנה למוזיקה מנצלים לרוב אלמנטים עיצוביים סקאומורפיים על ידי חיקוי הידיות, המחוונים והכפתורים הנמצאים על גבי לוחות דיג'יי ומגברים. בתוכנה Logic Pro, הממשק כולל את הסליידרים השונים שניתן למצוא על לוח דיג'יי, ובכך מספק למפיק הרגשה של שימוש בלוח אמיתי.
התוכנה לעריכת מוזיקה של REASON לוקחת את זה אפילו רחוק יותר, ומאפשרת למשתמש להציג את חזית המגברים והמיקסרים השונים ממש כמו בחיים האמיתיים.
ניתן אף לראות את ההלוח מן הצד השני – פה עוצבו חוטי חשמל, תקעים ואפילו מאווררים! מבחינה טכנית אלמנטים אלה כמובן מיותרים – אך הם מחקים את עמיתיהם בחיים האמיתיים ומעניקים למשתמש חוויה מוכרת.
2. אפליקציות לרשימת פתקים
דוגמאות נוספות לעיצוב סקאומורפי ניתן לראות באפליקציות רבות ומגוונות לעריכת רשימות.
בדוגמה שכאן, חיקוי של הפנקס הצהוב עבור אפליקציות לשמירת תזכורות רשומות.
מחשבים רבים כיום גם כוללים אלמנטים כאלו באפליקציות המאפשרת למשתמש ליצור פתקים 'דביקים' לתזכורות ולמטלות על הדסקטופ.
3. תצוגות דיגיטליות
בשעונים, במחשבונים, ובכמעט כל ממשק אחר בעל מספרים, מוצגים דוגמאות נהדרות לעיצוב סקאומורפי.
לדוגמה, שומר המסך הפופולרי Flip Clock. עם כל דקה שעוברת, הזמן משתנה ע"י היפוך המספר – ממש כמו בשעוני הפליפ הישנים של פעם. לעיתים קרובות, אפליקציות שעון מציגות את המספרים שלהן באמצעות פריסה דיגיטלית בסגנון רטרו.
מחשבונים מהווים דוגמה נוספת לסקאומורפיזם במוצרים דיגיטליים. בעיצובים מוקדמים של מחשבון ה- iPhone חיקו את המראה והתחושה של מחשבונים ממשיים.
הדוגמה מציגה כיצד מעצבי Apple קיבלו השראה מקו המוצרים של חברת Braun והמעצב Dieter Rams וניסו כמיטב יכולתם לחקות אותו.
4. מחק/דיליט
אחד האייקונים הותיקים ביותר המיישמים עיצוב סקאומורפי הוא סמל המחיקה או האשפה. בדרך כלל זהו אייקון של סל אשפה מלא בפיסות נייר שהושלכו.
Apple הציגה לראשונה את האייקון בשנת 1982 באמצעות ממשק המשתמשApple Lisa. במהדורה הראשונה האייקון נראה כמו פח זבל ישן מסמטה נטושה. המעצב פה ניסה והצליח להעביר את המסר שקיימת דרך למחוק קבצים ותיקיות מהמחשב לצמיתות.
תמים למדי, נכון? ובכן, ההיסטוריה של אייקון האשפה עמוסה במחלוקות מורכבות, ואפילו הגיעה לבית המשפט.
בשנת 1988 Apple תבעה את HP ומיקרוסופט בשל דמיון בין ממשקי המשתמש המתחרים לזו של Apple – כולל אייקון האשפה. התיק הגיע בסופו של דבר לבית הדין התשיעי לערעורים, שם קבעו השופטים כי אייקון האשפה בו השתמשה מיקרוסופט דומה מדי לזו של Apple .
אם פעם תהיתם בנושא, אז כן – זו הסיבה שסמל המחיקה של מיקרוסופט הינו פח מיחזור ולא לפח אשפה. כל זה בשל מעט עיצוב סקאומורפי.
5. קבצים ותיקיות
הקבצים והתיקיות המודפסים בעולם הפיזי אמנם נמצאים בסכנת הכחדה, אך הם עדיין חיים ובועטים בעולם דיגיטלי.
סמלים אלה הם עמוד תווך עבור מעצבים לארגון מסמכים ואחסון מסמכים. אייקון הזה חשוב מכדי להיעלם בקרוב. Apple עדיין משתמשת בו במערכת ההפעלה, וכך גם גוגל ומיקרוסופט.
סמלים אלה עובדים היטב בשילוב עם סמלי פח האשפה. למען האמת, גרירת קבצים ומסמכים לסמל האשפה של Apple תגרום לאייקון עצמו להתמלא בנייר. ריקון פח האשפה הדיגיטלי מוביל לתוצאה הפוכה ואף מלווה בצליל מתכתי.
האם אלמנטים אלה הכרחיים? לא. האם אלה דוגמאות מובהקות לעיצוב מוצלח בפעולה? אכן כן!
שימוש מחושב בעיצוב סקאומורפי
העיצוב הסקאומורפי אינו מת. הטרנדים בעיצוב פשוט התפתחו והשתנו – ממש כמו הטכנולוגיה שהם ניסו לחקות.
בתהליך העיצוב, חשוב לזכור את המשתמשים ולשאול "האם העיצוב הסקאומורפי ישפר את החוויה של המשתמש עם המוצר?"
המאמר הופיע במקור בבלוג של InVision
תורגם על ידי אביבה שור, במיוחד למגזין הפורמה, במסגרת שיתוף תוכן עם InVision
כתבה יפה!
תודה
וואו, התחדש לי הכל!
ישר כוח, מאוד יפה ומרתק!!
מעולה